Project FitzRoy – taking a walk through fields and sky in a brand new CAMHS unit

Today patients and staff are moving into the brand new FitzRoy House CAMHS unit.

We were commissioned by St Andrews Healthcare Trust to deliver a design integration project as part of their new Child and Adolescent Mental Health Services (CAMHS) unit. The two storey facility will give specialised bespoke care for up to 110 young people and is the largest residential mental health facility for adolescents within Europe.

Early on we involved the service users in an engagement programme which explored every aspect of the new building. These workshops generated ideas which helped to develop the concepts for the interior design of the building; providing a positive environment and one which will ease the service users’ transition into their new building.

We used the workshop process to discuss how different colours made them feel which we then developed into a set of biophilic themes around nature with colour schemes linked to ‘Field + Sky’. This theme and the conversations we had were used to inform the naming of the 11 new wards such as Brook, Fern and Berry and also the colours, super graphics and zones around the building.

Starting in the wards; the most private spaces, super graphics were used to identify and personalise each space including the ensuite bathrooms, the dining rooms and each ward entrance. The themes and colours were also used to develop coherent wayfinding elements for the public spaces with features in the main entrance, the Education area, Sports facilities and outdoor spaces. An important part of the integrated design approach was to develop modular systems which could be used throughout the building. One example of this are the display boards on each ward which will be ‘owned’ and customised by each service user as well as the circulation 3D display cases. We even worked on a 1:1 basis with one service user to create the signage for the ‘Branch Out’ cafe.

A critical part of the whole design process was the sampling and qualifying of designs and  specifications for the new unit. Aside from the paramount anti-ligature concerns the client has extensive experience in what does and doesn’t work in relation to safeguarding issues for their service users. The challenge was to integrate these stringent design parameters into the various manufactured elements whilst at the same time maintaining a light touch – a hard trick to pull off but one we feel we succeeded in achieving. The overall feel of the spaces is of light, natural textures and colour which encourages the user to journey through the building taking a walk through fields and sky.

Take a look here for more background information on the project.

Architect : P+HS Architects
Contractor : Galliford Try
Client : St Andrews Healthcare Trust
Agent : Willis Newson

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s