Wayfinding adventures in super graphics

We’ve been using our own bespoke designed super graphics for a long time as part of the process of developing interior schemes.

At one time they might have been viewed as stand-alone features adding a brand identity to the building but increasingly (if not completely so) these super graphics are an important part of the overall wayfinding strategy. They work alongside the paint finishes helping to identify areas, create landmarks and way points as visitors circulate through a building.

Graphics and visual imagery in general is readily available through stock libraries online but if you look closely you will often observe the same stock images appearing time and time again. We believe that schemes deserve better.

At the Childrens’ Day Unit (Milton Keynes University Hospital) we designed a complete suite of playful graphics based around the theme of the farm which were installed full height on walls throughout the unit. Graphics, flooring and wall finishes were all tuned to work with eachother.

At Birkett House SEN school the headteacher said that there was a noticeable improvement in the way that pupils independently moved to their classrooms rather than being escorted. This was in no small measure due to the way in which we used the finishes and graphics to help make the building more legible to a non-literate population.

Advertisements

Wayfinding in Perdiswell

We designed wayfinding signage at Perdiswell working with our signage partner Dlinexsign ltd which was clear and concise. The signage was implemented both internally and externally and helped to reinforce the identity and brand for the centre. An important consideration was the legibility of the signage for all users of the building.

We particularly liked the Jigsaw ‘Puzzle’ secret fixed sign system from Dlinexsign which allows for easier maintenance. The 5mm thick Frosted Lucite panels are spaced from the wall by 8mm and can be easily unlocked and removed to facilitate interior re-decoration. We used that puzzle design principle to guide the way all the graphics were developed when creating the signage family.

Fill a pool with water – then just add colour + light

Colour and light at Perdiswell Leisure centre which was completed in December 2016

The initial brief of designing a large scale coloured manifestation for the pool hall was expanded to include various other features around the centre as well as advising the client on all the interior finishes.

Main contractor Speller Metcalfe, client Worcester City Council.


 

 

 

Newlands Primary Community school refurb

We recently completed this scheme working with Leicestershire County Council and Willmott Dixon Construction. Newlands Primary school relocated to an existing 1930s school site which had a transformational refurbishment to provide the school with a new home.

Refurbishment projects are often harder to resolve for an interior designer than a new build as you’re trying to tune in to the existing building architecture (rather lovely 1930s period in this case) , strip away the build up of years of detritus and develop a new overarching vision for the scheme. At the same time its important to work with the incoming school to carry over ideas and themes they’ve been using on their old site but at the same time refresh and in some cases re-direct. When it works the results are astonishing.

 

Milton Mouse is getting a makeover

The Milton Mouse Children’s Unit at MK University Hospital is getting a makeover.

The project started with a commission from the Arts for Health team to develop a mural design for Ward 4 on the Children’s Unit. The brief was to develop a feature that would enhance the ward with minimal maintenance implications. We ran some very successful engagement sessions with staff and young patients to create river themed artwork and this was then developed into a wall ‘river’ super graphic which was installed by local sign company Chameleon on the existing wall panels along the main corridor leading into the ward.

The hospital were so delighted as were their patients that a few months later the hospital asked Cantoo to take on a much bigger scheme to help transform the entire Children’s Unit consisting of 2 wards and a day centre unit with a whole range of graphics and other associated refurbishments.

Part of the scheme included producing new layouts for the Play Area, coordinating the installation of some immersive technology as well as designing bespoke fitted furniture and specifying new loose furniture. We also helped to develop an overarching colour scheme which was used as part of the ongoing decorating maintenance programme.

The project has been delivered in phases; Ward 4 was followed by Ward 5 and now we’re about to implement works on the day centre unit, Milton Mouse, for young out-patients.