Project FitzRoy – taking a walk through fields and sky in a brand new CAMHS unit

Today patients and staff are moving into the brand new FitzRoy House CAMHS unit.

We were commissioned by St Andrews Healthcare Trust to deliver a design integration project as part of their new Child and Adolescent Mental Health Services (CAMHS) unit. The two storey facility will give specialised bespoke care for up to 110 young people and is the largest residential mental health facility for adolescents within Europe.

Early on we involved the service users in an engagement programme which explored every aspect of the new building. These workshops generated ideas which helped to develop the concepts for the interior design of the building; providing a positive environment and one which will ease the service users’ transition into their new building.

We used the workshop process to discuss how different colours made them feel which we then developed into a set of biophilic themes around nature with colour schemes linked to ‘Field + Sky’. This theme and the conversations we had were used to inform the naming of the 11 new wards such as Brook, Fern and Berry and also the colours, super graphics and zones around the building.

Starting in the wards; the most private spaces, super graphics were used to identify and personalise each space including the ensuite bathrooms, the dining rooms and each ward entrance. The themes and colours were also used to develop coherent wayfinding elements for the public spaces with features in the main entrance, the Education area, Sports facilities and outdoor spaces. An important part of the integrated design approach was to develop modular systems which could be used throughout the building. One example of this are the display boards on each ward which will be ‘owned’ and customised by each service user as well as the circulation 3D display cases. We even worked on a 1:1 basis with one service user to create the signage for the ‘Branch Out’ cafe.

A critical part of the whole design process was the sampling and qualifying of designs and  specifications for the new unit. Aside from the paramount anti-ligature concerns the client has extensive experience in what does and doesn’t work in relation to safeguarding issues for their service users. The challenge was to integrate these stringent design parameters into the various manufactured elements whilst at the same time maintaining a light touch – a hard trick to pull off but one we feel we succeeded in achieving. The overall feel of the spaces is of light, natural textures and colour which encourages the user to journey through the building taking a walk through fields and sky.

Take a look here for more background information on the project.

Architect : P+HS Architects
Contractor : Galliford Try
Client : St Andrews Healthcare Trust
Agent : Willis Newson

Advertisements

Super graphics for a health setting – biophilic design

Main Entrance graphic Main Entrance graphicWe’ve been working on a range of super graphic features for a new build health setting. These graphics are part of a design intent to create a welcoming space which references biophilic design principles – encouraging the merging of the outside with the inside in order to create a more harmonious and relaxed space.

This artwork is looking at ‘Flow’ as a theme and is arranged on panels of digitally printed material stretched onto aluminium extruded frames. ‘Flow’ is being used as a way of expressing ideas about the patient journey, design in nature, DNA and the transfer of positive energy.

Biophilic design principles are not a new trend and there is a growing awareness of the critical role that these principles can have in patient welfare. Here’s a study, Beyond Positive Distraction : Biophilic Engagement in Healthcare Spaces – Part 1, which talks through some of the data that has been collected around this issue.

Project Fitzroy commission appointment

Project Fitzroy logo band We’re really pleased to announce that we’ve been appointed for a design commission with St. Andrew’s Healthcare to work closely with their architects (P+HS) to explore, develop, design and deliver a coherent visual framework for their new build scheme. An integral part of our role will be to design way-finding graphics, wall super graphics and systems for the display of service user art. The client has also given us the freedom to exert a creative influence on the overall design process and enter into a positive dialogue with the architects. We will be identifying opportunities for design interventions that are integral to the design of the hospital, within the building, interior design and potentially within the landscape. This could include working with the architects on colour and finishes within the building if deemed appropriate.

The new build development will be a Secure Adolescent Mental Health and Learning Disability Service Unit in Northampton.

Work starts on this scheme from this October onwards with the scheme completion set for March 2016.

More about Willis Newson here and P+SH architects here

 

 

Kettering Buccleuch atrium banners

kba-banners1

kba-banners2

kba-banners3

The atrium banners were installed today at Kettering Buccleuch Academy ( KBA). The academy is due to be handed over next week so these were one of the last things in. A team from Service Graphics put them up in double quick time using a scissor lift and some hard graft.

The banners are similar to the larger banners in the Block Wings although these ones only measure 300mm wide by 6 metres high.

More about the scheme here

Kettering Buccleuch suspended screen installation

kba-screen1

kba-screen2

kba-screen3

The first of the suspended resin screens was installed this week at KBA.

Each panel measures W600 x H1500 x 6mm suspended on 3mm cables from floor to ceiling. The whole assembly is over 9 metres wide by 6.5 metres high – very impressive when you see it close up.

The panels themselves are a mixture of either 3Form resin panels with various textures and interleaved colours or clear acrylic panels with optically clear printed film applied to one side. When the sun light catches the panels the whole room is suffused with glowing squares of colour. Quite spectacular.

The screen has been installed over the main High school entrance and a second screen with different artwork will be located at the Primary school entrance. That screen won’t be installed till later on in October close to the completion of the scheme and hand over to the school.

Kettering Buccleuch Academy public art commission

kba2

kba3

We’re pleased to announce that we’ve been commissioned by the United Learning Trust to deliver the public art elements for the Kettering Buccleuch Academy working with Willmott Dixon Construction and Nicholas Hare Architects.

Work has already started on site with the steel frame nearly completed. Our role will be to engage with students to develop ideas for some key areas of the academy including the atrium wall wrapping around the theatre, the main entrance, the primary courtyard, circulation spaces and external spaces.