Fill a pool with water – then just add colour + light

Colour and light at Perdiswell Leisure centre which was completed in December 2016

The initial brief of designing a large scale coloured manifestation for the pool hall was expanded to include various other features around the centre as well as advising the client on all the interior finishes.

Main contractor Speller Metcalfe, client Worcester City Council.


 

 

 

Advertisements

Milton Mouse is getting a makeover

The Milton Mouse Children’s Unit at MK University Hospital is getting a makeover.

The project started with a commission from the Arts for Health team to develop a mural design for Ward 4 on the Children’s Unit. The brief was to develop a feature that would enhance the ward with minimal maintenance implications. We ran some very successful engagement sessions with staff and young patients to create river themed artwork and this was then developed into a wall ‘river’ super graphic which was installed by local sign company Chameleon on the existing wall panels along the main corridor leading into the ward.

The hospital were so delighted as were their patients that a few months later the hospital asked Cantoo to take on a much bigger scheme to help transform the entire Children’s Unit consisting of 2 wards and a day centre unit with a whole range of graphics and other associated refurbishments.

Part of the scheme included producing new layouts for the Play Area, coordinating the installation of some immersive technology as well as designing bespoke fitted furniture and specifying new loose furniture. We also helped to develop an overarching colour scheme which was used as part of the ongoing decorating maintenance programme.

The project has been delivered in phases; Ward 4 was followed by Ward 5 and now we’re about to implement works on the day centre unit, Milton Mouse, for young out-patients.

Sumptuous curves in GRP

Wave seat in GRPWave seat in GRP

We’ve been manufacturing these fabulous GRP seats for several years. The curving design allows for many different break out arrangements and they can be used both indoors and outdoors.

The Wave seat was shortlisted for the 2007 BdI ( Birmingham Design & Industry) Product Genius category. Almost 100 entries were submitted for the high profile awards scheme, which serves to recognise and celebrate the most inspirational building, environmental and product designs borne out of Birmingham and the West Midlands. The seat was also included in the Gold category for specifiers in Birmingham BSF programme.

Pictured is a 3D render showing a new module that is going to be added to the range giving even more connection possibilities.

Pricing for the Wave seat starts at £850 ex VAT  per unit which reduces depending on order quantity. The full RAL spectrum is available for any quantity ordered.

More on this product here

Super graphics for a health setting – biophilic design

Main Entrance graphic Main Entrance graphicWe’ve been working on a range of super graphic features for a new build health setting. These graphics are part of a design intent to create a welcoming space which references biophilic design principles – encouraging the merging of the outside with the inside in order to create a more harmonious and relaxed space.

This artwork is looking at ‘Flow’ as a theme and is arranged on panels of digitally printed material stretched onto aluminium extruded frames. ‘Flow’ is being used as a way of expressing ideas about the patient journey, design in nature, DNA and the transfer of positive energy.

Biophilic design principles are not a new trend and there is a growing awareness of the critical role that these principles can have in patient welfare. Here’s a study, Beyond Positive Distraction : Biophilic Engagement in Healthcare Spaces – Part 1, which talks through some of the data that has been collected around this issue.

MK Hospital design developments

Sometimes it seems that you’ve been very quiet when in reality you’ve been very busy working on a whole series of concepts.

Milton Keynes Hospital have commissioned us to develop ideas for both the Children’s Wards as well as other parts of the hospital. It follows on from a previous commission to create graphics for Ward 4. Working with the Arts For Health team we’ve been developing a load of very exciting proposals of which the Nature Trail concepts below are a small sample of the project development.

A key challenge for the scheme is to ensure that our programme connects and integrates with the larger hospital maintenance regime as there are some interesting opportunities that can arise from that collaboration.

Our next step is to run some focus group work with young people to gauge their reaction to the current proposals as well as gather their ideas .

You can find out more about the excellent work of Arts For Health here

mk-nature walk mk-nature walk mk-nature walk

MK Children’s Ward super graphics installation

MK Childrens WardThe Milton Keynes Children’s Ward super graphics were successfully installed today by our signage specialists Chameleon Co. The designs were generated during a day of drawing workshops with young patients on the wards assisted by the ever enthusiastic MK Arts in Health team.

With an overall running length of 13 metres and a full wall height of 2.7m the design certainly makes a big impact when visitors first enter the ward. We used a mixture of full colour printed vinyls on the panel sections and optically clear vinyl on the glazed areas so as to allow good sight lines into the side wards.

The fish stream design was used to create a dynamic flow through the ward and provide plenty of interest at different heights for toddlers and young people. The ward has children varying in age from under 5s to 17 year olds so it was important to find a theme that was age appropriate across the spectrum. Milton Keynes has a multitude of popular gravel pit, lake and canal fishing spots so there’s a good chance that patients will recognise the fish swimming across their ward!

More here about the MK Arts in Health programme

 

MK Children's Ward

MK Children's Ward


 

Project Fitzroy commission appointment

Project Fitzroy logo band We’re really pleased to announce that we’ve been appointed for a design commission with St. Andrew’s Healthcare to work closely with their architects (P+HS) to explore, develop, design and deliver a coherent visual framework for their new build scheme. An integral part of our role will be to design way-finding graphics, wall super graphics and systems for the display of service user art. The client has also given us the freedom to exert a creative influence on the overall design process and enter into a positive dialogue with the architects. We will be identifying opportunities for design interventions that are integral to the design of the hospital, within the building, interior design and potentially within the landscape. This could include working with the architects on colour and finishes within the building if deemed appropriate.

The new build development will be a Secure Adolescent Mental Health and Learning Disability Service Unit in Northampton.

Work starts on this scheme from this October onwards with the scheme completion set for March 2016.

More about Willis Newson here and P+SH architects here